Direktlänk till inlägg 25 april 2009

Bra artikel om kontaklinser !!

Av -[ Iza ]- - 25 april 2009 23:16

Misstagen som kan göra dig blind


Läs optikerns varningar och råd om linser.


Över 700 000 svenskar använder linser. Men ofta brister kunskaperna om hur linserna ska hanteras och konsekvenserna kan bli allvarliga. Här ger Ciba visions optiker Anita Robertsson sina bästa råd - och viktiga varningar.

Att använda linser är idag ett bra altvernativ till glasögon. Det forskas hela tiden och linserna och vätskorna blir bättre och bättre, moderna kontaktlinser är bekväma och enkla att hantera. Ändå räkar några illa ut, och i de allra flesta fallen beror det på okunskap och felhantering av linserna. I värsta fall kan du bli blind.

En av de vanligaste anledningarna till problem i samband med linsanvändning är att linserna är köpta över internet - utan att en ordentlig undersökning av ögonen skett. Egentligen är det ett krav för att du ska få köpa linser, men oseriösa internetföretag kräver inte recept från ögonläkare eller optiker, trots att de är skyldiga att göra det.

– Man måste gå på regelbundna kontroller, annars upptäcks inte infektioner, sår på hornhinnan eller andra ögonproblem i tid. I samband med linsanvändning kan det bli farligt, säger Anita Robertson som är optiker på Ciba Vision.


Felhantering

En annan orsak till att dina linser kan orsaka problem är att du sätter in dem fel eller hanterar dem på fel sätt så att de till exempel blir smutsiga.

– Gnugga och skölj dina linser varje dag direkt efter att du tagit ut dem. Linserna blir renare och bekvämare och du minskar risken för torrhetskänsla, irritationer och problem, tipsar Anita Robertsson.

En anna sak som många glömmer är att det är viktigt att även linsdosan är ren. Den ska göras ren varje dag och fyllas med fräsch linsvätska.

– Töm linsdosan efter att du satt in linserna i ögonen. Skölj linsdosan med linsvätskan, sätt inte på locken utan låt dosan lufttorka under dagen. Om du vill ha med dig en linsdosa under dagen kan du använda två dosor samtidigt; den ena får lufttorka under dagen den andra tar du med fylld med linsvätska, säger Anita Robertsson.

För många är det naturligt att linshanteringen sker i badrummet tillsammans med den vanliga hygienen. Anita Robertsson varnar skarpt för det.

– Hantera inte dina linser i badrummet, i den fuktiga miljön finns alltid mer bakterier som kan hamna på linserna och orsaka allvarliga problem, säger hon.

Minimedia, Lina Thorén
Tips:Kosmetika:

Du kan använda kosmetika som vanligt. Var noga med att byta ut din kosmetika regelbundet så du har fräscha produkter.

Kontrollera utgångsdatum på linsförpackningar, flaskorna till linsvätskan och på din kosmetika.


Undvik:

Oljiga produkter om du bär linser dygnet runt.

Mascara med fransförlängande fibrer

Kajalpenna, ögonskugga och eyeliner kan missfärga linserna men det är inte farligt så länge du inte blir irriterad i ögonen.

Blunda när du sprayar håret.


Solglasögon:

En fördel med att bära kontaktlinser är att du kan skaffa snygga solglasögon! Kontrollera att solglasögonen återger färgerna bra och inte förvränger bilden. Gråbruna eller grågröna glas ger bästa färgåtergivningen.


Simma och bada med kontaktlinser:

Använd simglasögon. Använd gärna endagslinser så du kan byta linser när du har simmat eller badat. Om du har dygnet runt linser ska du ta ut och gnugga och skölja linserna efter simturen.


Om du är sjuk:

Bär inte kontaktlinser om du är sjuk och känner dig irriterad i ögonen. Risken är större att du får irritationer eller infektioner i ögonen.


Mediciner:

En del mediciner ger biverkningar som torra ögon eller missfärgade linser. Fråga din optiker eller läkare.

Om du använder medicinska ögondroppar:

Droppa ögondroppar 10 minuter innan du sätter in dina linser eller efter att du har tagit ut linserna på kvällen. Om du är tveksam kan du fråga din optiker eller ögonläkare.


Om du är allergisk:

En del tycker att ögonen känns lugnare och mindre irriterade med kontaktlinser under pollensäsongen. Prova själv vilket som känns bäst för dig.

 
 
Sofia

Sofia

26 april 2009 19:28

Jag är inte så bra på det här med att ta kort, men man kan ju inte kunna allt *hahaha*

Ha de gott!!

http://www.3barnsmamma.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av -[ Iza ]- - 1 april 2012 19:34

--->> TÄVLA <<--- Sista dagen att tävla nu, den avslutas klockan 24:00,  gå in på http://www,candyphoto.se   och kommentera med ditt namn :) ...

Av -[ Iza ]- - 28 mars 2012 20:22

Idag fick jag en blomma av min chef, tycker jag var väldigt gulligt av henne... läs varför på http://www.candyphoto.se   Där kan ni även vara med och tävla !!   ...

Av -[ Iza ]- - 27 mars 2012 19:42

sugen på att tävla lite ?   Jag buzzar just nu om nivea doeodorant och hade tänkt lotta ut 2 + en gåva. Skriv ditt namn i min blogg http://www.candyphoto.se/?p=1760  och du är med o tävlar. Tävlingen avslutas den 1 april!   så skynda på :...

Av -[ Iza ]- - 31 januari 2010 18:16

Vill du ha Lockerz invite, kolla in min nya blogg :) Man kan få xbox, hdtv, ps3, osv på den sidan. ...

Av -[ Iza ]- - 29 oktober 2009 16:58

Nu kan ni få kolla in mitt nya hem. Det är ju inte helt klart men det blir man kanske aldrig ,) Mycket att pilla med o så ju. Men det finns saker o se nu iaf. Hoppas ni kommer tycka den är fin iaf :) Och detta innebär ju oxå att detta blir mitt...

Presentation

Omröstning

Vilken årstid tycker du bäst om ?
 Vår
 Sommar
 Höst
 Vinter

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards